Συνοπτικά:

Μέσα από το “Κλείσε τον Κύκλο της Τροφής” προωθούμε την ενημέρωση, εξοικείωση και σταδιακή εμπλοκή της κοινότητας στη διαδικασία του σωστού διαχωρισμού των τροφοσκουπιδιών στις κουζίνες μας και της χρήσης του καφέ κάδου στις γειτονιές. 

Το έργο στοχεύει να αλλάξει την επικρατούσα αντίληψη για τα οργανικά απόβλητα από «σκουπίδια» σε δυνητικό «θησαυρό» και να διευκολύνει τη μετάβαση σε ένα πιο κυκλικό τρόπο ζωής μέσω της επιστροφής των οργανικών αποβλήτων στον παραγωγικό κύκλο (ως εδαφοβελτιωτικό). Τέλος, μέσα από το συγκεκριμένο έργο οραματιζόμαστε τη σταδιακή προσαρμογή του και σε άλλα ρεύματα ανακύκλωσης. Το μεγαλύτερο στοίχημα, λοιπόν, είναι η επιτυχής διαμόρφωση της συλλογικής μας περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.

Τρόπος λειτουργίας:

 Η ομάδα  μας βγαίνει στους δρόμους και καλεί όλους και όλες να μειώσουμε μαζί το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα ξεκινώντας από κάτι που κάνουμε καθημερινά, να καταναλώνουμε τροφή. Ανακαλύπτουμε, λοιπόν, την αξία των απορριμμάτων που προκύπτουν στις κουζίνες μας. 

Και γιατί μας αφορά;

Γιατί με απλές κινήσεις μπορούμε να εξοικονομήσουμε τόνους μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών αερίων ρύπων, ώστε να ζούμε σε πιο καθαρές και “υγιείς” γειτονιές!

Η ομάδα του έργου συναντά τους πολίτες και τους φορείς σε  χώρους όπως οι λαϊκές αγορές, οι τοπικές επιχειρήσεις, τα σχολεία, τα φεστιβάλ, ακόμη και σε πάρκα και αυλές πολυκατοικιών προκειμένου να τους/τις μυήσει στις κρυφές πτυχές των απορριμμάτων τροφίμων και να μάθουν μαζί πώς μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός τους στην πηγή (π.χ. φλούδες από φρούτα ή λαχανικά, υπολείμματα καφέ και τροφών στο πιάτο κ.α.) ώστε τίποτα να μην πετιέται  και πηγαίνει χαμένο. 

Μάλιστα, πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι μας εύκολα αφού όποιος/α ενδιαφέρεται μπορεί να πάρει ένα μίνι καφέ κάδο, ειδικά σχεδιασμένο για χρήση στην κουζίνα που παρέχεται δωρεάν από το Τμήμα Καθαριότητας του κάθε Δήμου. Αν δεν το ξέρατε, τότε επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα!

Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μείνετε ενημερωμένοι/ες για κάθε είδους δραστηριότητες, συνταγές από τα υπολείμματα στις κουζίνες μας και τα οφέλη της οικιακής οικονομίας ώστε να κλείσουμε μαζί  τον κύκλο της τροφής!

 

Ρωτήστε μας! Μαζί φτιάχνουμε τα εργαλεία.

Τι μπαίνει και τι όχι στον καφέ κάδο; 

Πού μπορώ να προμηθευτώ το μαγνητάκι για το ψυγείο;

Ποια είναι η επόμενη δράση στη γειτονιά μου;

Πού υπάρχει καφέ κάδος κοντά μου και κάθε πότε περνάει το εξειδικευμένο απορριμματοφόρο; Δείτε έναν ενδεικτικό χάρτη εδώ.

 

Ό,τι θα θέλατε να μάθετε, συμπληρώστε τη φόρμα πιο κάτω και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας! 

 

 

 

 

 

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε τον αναλυτικό οδηγό για τον καφέ κάδο

Είστε κάτοικος του Δήμου Παπάγου-Χολαργού; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μας για έναν mini καφέ κάδο κουζίνας ή ό,τι άλλο χρειάζεστε!

2 + 5 =