Η υλοποίηση του έργου “κάΦσιμο” στη Βόρεια Ελλάδα από το 2019 έως σήμερα έχει οδηγήσει στην κατάρτιση μεθοδολογίας που:

  • μπορεί να αναπαραχθεί και σε άλλες περιοχές και ροές απορριμμάτων από τους εκάστοτε τοπικούς φορείς
  • βασίζεται στην συμμετοχή όλων βάζοντας στο επίκεντρο την αξία της εμπιστοσύνης για τη λειτουργία της διαδικασίας ενεργοποίησης, συλλογής και αξιοποίησης
  • διευκολύνει τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία

Το έργο ξεκίνησε από το Κιλκίς το 2019, επεκτάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2020 όπου και συνεχίζει μέχρι σήμερα σε γειτονιές της πόλης. Το 2022 έφτασε και στην Αθήνα, κάνοντας μια πρώτη στάση στον τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, ενώ το 2023 συνεχίζει την πορεία του και στα Πετράλωνα έχοντας την υποστήριξη των: πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “LUSH Re:Fund”, κοινωφελής οργανισμός “Choose Love”, Πράσινο Ταμείο μέσω του Προγράμματος “Α.Π.3 Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες, Πρόγραμμα: Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2020”, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Παράλληλα έχει βραβευτεί με το VIA Award, 2020 και με το ClimAccelerator Beyond 2022 – The Stage Gate. 

Το κάΦσιμο “δίνει την ενέργειά” του σε:

  • εκπαίδευση προσωπικού σε χώρους εστίασης μέσα από την πράξη
  • συλλογή υπολείμματος καφέ από καφέ και χώρους εστίασης
  • συλλογή οικιακού υπολείμματος καφέ από κεντρικά σημεία αναφοράς
  • αξιοποίηση υπολείμματος καφέ
  • έρευνα για αξιοποίηση και με άλλους πιθανούς τρόπους
  • δράσεις ενημέρωσης πολιτών

Το κάφσιμο σε νούμερα 

Η εφαρμογή του καΦσίμου έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα από τη συστηματική εκπαίδευση και την ηλεκτροκινούμενη συλλογή του υπολείμματος καφέ από χώρους εστίασης αλλά και νοικοκυριά: 156 τόνοι CO2eq έχουν εξοικονομηθεί, πάνω από 1.700.000 κούπες καφέ έχουν “σωθεί” χωρίς να καταλήξουν στη χωματερή, 13.191 άτομα έχουν ενημερωθεί, 474 ιδιοκτήτες και υπάλληλοι καφετεριών έχουν εκπαιδευτεί μέσα από την πράξη και με αφοσίωση ανακυκλώνουν τον καφέ, 940 άτομα έχουν ενημερωθεί άμεσα και έχουν εμπλακεί σε θέματα ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το 93% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι είναι έτοιμο να κάνει διαλογή στην πηγή και να χρησιμοποιήσει τον καφέ κάδο για τα οργανικά υπολείμματα της επιχείρησής του και έχει κατανοήσει πλήρως τους κανόνες και την αναγκαιότητα ορθής χρήσης του.