Το FoodTreasure είναι ένα εκπαιδευτικό έργο που εξοικειώνει ολόκληρη τη σχολική κοινότητα με τον τομέα της κυκλικής οικονομίας μέσω μιας καθημερινής ανάγκης  όλων μας, της τροφής και της διαχείρισης των υπολειμμάτων της. Στόχος του έργου είναι να κάνει τη μάθηση για θέματα οργανικών απορριμμάτων όχι μόνο διασκεδαστική και διαδραστική, αλλά και διαμορφωτική ως προς την αλλαγή συνηθειών και την υιοθέτηση δια βίου οικολογικών συμπεριφορών.

Στο πλαίσιο του έργου η ομάδα της InCommOn συνεργάζεται με σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, και τη μαθητική κοινότητα για να ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και τη βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση ξεκινώντας από τη σπατάλη τροφίμων. Ενθαρρύνει τους δασκάλους και τα παιδιά να εργάζονται συνεργατικά και να αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων που θα τις εφαρμόζουν για διάφορα  ζητήματα στην καθημερινότητα.

Χωρίς να επενδύει μόνο στη γνώση γύρω από το περιβάλλον, η προσέγγιση του FoodTreasure στην εκπαίδευση ενθαρρύνει μια βαθύτερη κατανόηση και σύνδεση με τα ζητήματα που αγγίζει ώστε να οδηγήσει σε περισσότερο περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους και ενεργούς νέους πολίτες. 

Οι δράσεις μας με την κοινότητα -τόσο με τα παιδιά όσο και με τους ενήλικες- έχουν ως αρχή τους τη βιωματικότητα, μαθαίνοντας μέσα από την πράξη και τις εμπειρίες, διατηρώντας και ανακαλώντας γεγονότα*. Τα άτομα έτσι, αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους προκειμένου να προσαρμοστούν και να μάθουν.**

Τα σχολεία μας άνοιξαν τις πόρτες τους, λοιπόν, και τα παιδιά πήραν τον ρόλο των “φρουτολαχανικών” που προσπαθούν να σωθούν από τη χωματερή, ανακαλύπτοντας με διασκεδαστικό τρόπο το ταξίδι τους από το χωράφι ως αυτή και τις δυνατότητες που υπάρχουν να… κλείσουν τον κύκλο και να αξιοποιούνται ξανά και ξανά, να μη γίνονται σκουπίδι αλλά να αναγνωρίζονται ως πολύτιμος πόρος. Στη συνέχεια, τα σχολεία μετατράπηκαν σε “σκουληκοφάρμες”, με τον δικό τους κομποστοποιητή, τη γνώση και τα εργαλεία για το πως να τον λειτουργούν σωστά και να δίνουν άλλη αξία στα “τροφοσκουπίδια” τους!


 

 

Παιχνίδια ρόλων, κουίζ, αγώνες ρητορικής τέχνης και πολλές άλλες δραστηριότητες σχεδιασμένες για να προσαρμοστούν στο επίπεδο γνώσης και τον ρυθμό μαθήματος της δικής σας τάξης.

Είστε εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας;

Αν ναι στείλτε μας email στο projects@incommon.gr με τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο, Σχολική μονάδα) και θα σας στείλουμε το Εκπαιδευτικό πακέτο FoodTreasure δωρέαν!